poniedziałek, 9 września 2013

KURKI Z BOCZKIEM I MAKARONEM

Pierwsze zebrane kurki w tym roku dziś lądują na kolację.



Składniki

 Trzy spore garście kurek
150g boczku
kwaśna śmietana 18%  - 200ml
kremówka 30% - 200ml
średnia cebula
ząbek czosnku
parmezan (do posypanie dania)
paczka makaronu
oregano
sól 
pieprz




Na patelni rozpuścić masło a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę, boczek (również pokrojony w jak najmniejsze kawałki) i kurki. Smażyć wszystko kilka minut.
Wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć kolejne dwie minuty.
Doprawić solą, pieprzem i oregano według własnego uznania.
Następnie wlać kwaśną śmietanę i kremówkę.

W między czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Przed podaniem obsypać startym parmezanem.

Danie starcza na dwie spore porcje.

SMACZNEGO!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz