sobota, 21 września 2013

CUKINIA FASZEROWANA MIESEM

Moją tegoroczną ogromną miłością jest cukinia. Nie mam pojęcia jak to się stało, że odkrywam ją tak późno...ale lepiej późno niż wcale.


Składniki

 1 duża cukinia
1/2 kg mięsa mielonego
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
suszone zioła (bazylia, majeranek, tymianek)
łyżka masła
przyprawa do spaghetti bolognese (opcjonalnie)
żółty ser do posypania
 
 



Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Gdy zeszklimy cebulę, dodajemy pokrojony czosnek i mięso mielone. Doprawiamy do smaku i chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dwie łyżeczki przecieru i jeszczce chwilkę trzymamy na ogniu.
 
Cukinię należy przekroić na połowę i wydrążyć z niej miąższ (cały miąższ wrzucam na patelnię ale można wyrzucić).
Nasmarować środek cukini masłem i nałożyć gotowy farsz. Górę posypać startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec około 40 minut.
 
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz