Skorzystałam z przepisu z bloga Patricia Bakes
Część z paluszków zrobiona jest z przyprawą do pizzy, druga połowa posypana została czerwoną ostrą papryką.
Składniki
350g mąki
pszennej
200 ml wody
50 ml oliwy
+ oliwa do posmarowania
1 łyżeczka
cukru
2 łyżeczki
soli
1/5 kostki
świeżych drożdży - ok 20g
3 łyżki
przyprawy do pizzy
Do miski wrzucamy mąkę z wodą, oliwę, sól, przyprawy, drożdże i łyżeczkę cukru. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto a następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy
na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicy oprószonej mąką odrywamy po kawałku ciasto na paluszki (paluszki lepiej gdy są bardzo cienkie, ponieważ po pierwsze urosną na blaszce a po drugie będą bardziej chrupiące).
Gotowe układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec za pomocą pędzelka smarujemy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 10-15 minut. Możemy wyciągać gdy się zarumienią.
Idealnie nadają się jako przekąska do piwa czy po prostu do chrupania podczas seansu filmowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz