Ciasto nie powinno uginać się pod ciężarem składników i takie właśnie jest!
Składniki
szklanka zimnej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
kawałek świeżych drożdży (10g)
Podane wyżej składniki mieszamy ze sobą w misce.
Następnie dodajemy:
3 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
kg mąki pszennej
Składniki według własnego uznania ( u mnie mozzarella, szynka, kiełbasa, pomidor, cebula i bazylia)
Wyrabiamy ciasto dopóki nie uzyskamy jednolitej masy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie ponownie ugniatamy ciasto i wkładamy na dwie godziny do lodówki.
Po upływie dwóch godzin, wałkujemy koło o średnicy 36 cm (jeśli mamy takiej wielkości talerz oczywiście) i nakładamy składniki według własnego uznania.
Sos pomidorowy na ciasto:
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku wycisniętego
szczypta soli
szczypta cukru
suszona bazylia (według uznania)
Bardzo często posypujecie pizze żółtym serem na składniki...
Ja proponuję wam abyście spróbowali trochę innego sposobu a mianowicie posypanie startą mozzarellą na sos pomidorowy czyli pod główne składniki. Wówczas wyłoni się z nich prawdziwie intensywny smak.
Jak widać, u mnie pozostał pusty talerz...
Pizza na dwie baaardzo głodne osoby.
Z podanych składników zostaje jeszcze trochę ciasta na drugą mniejszą, ale ja zamrażam i zostawiam na później.
SMACZNEGO!!!
Domowa pizza to jest to :)
OdpowiedzUsuń