wtorek, 18 lutego 2014

MUSZELKI SEROWE W SOSIE POMIDOROWYM

Hit nad hitami!!! Przynajmniej u mnie w domu.
Zachwycają się nimi dosłownie wszyscy tak więc postanowiłam w końcu poświęcić im wpis.
Skorzystałam z przepisu ze strony Kwestia Smaku
Szczerze polecam.


Wszystkie składniki na farsz mieszamy w osobnej misce. W międzyczasie gotujemy makaron z odrobiną soli i oliwy.
W drugiej misce robimy sos pomidorowy i doprawiamy według własnego uznania. Możecie użyć pikantnego sosu pomidorowego lub śródziemnomorskiego, wówczas nie doprawiamy podanymi składnikami.
Następnie wlewamy do naczynia żaroodpornego sos, nadziewamy muszelki farszem serowym i układamy obok siebie. Na górę można dodatkowo posypać startym parmezanem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy na 25 minut. Ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg.
Podajemy z listkami świeżej bazylii.



Na moich zdjęciach muszelki zapieczone są w kokilkach po 3 sztuki jako jedna porcja ale możecie zapiekać wszystkie razem w dużym naczyniu żaroodpornym.

Wiem, że czasami trudno dostać wszystkie składniki dlatego poniżej podaje tańsze zamienniki.
Danie również wychodzi bardzo smaczne. Jednak jeśli macie dostęp do wszystkich produktów, nie zamieniajcie ich.


Farsz serowy:

1/2 kulki sera zottarella
200g serka typu włoskiego (dostępny np w Lidlu)
2 łyżki serka mascarpone (tańsza wersja)
1/2 szklanki sera Dziugas
1 białko





1 komentarz: